Zie je het bos niet meer door de verpakking? Wat is het verschil tussen klassiek verpakken en sealen?

Zie je het bos niet meer door de verpakking? Wat is het verschil tussen klassiek verpakken en sealen?

Brenda
03/28/2019 - 11:33

WELKE FUNCTIES ZIJN VAN BELANG BIJ HET KIEZEN VAN EEN VERPAKKING?

Een verpakking heeft verschillende functies. Eerst en vooral dient het je product te beschermen. De barrièrefunctie zorgt ervoor dat je product niet aangetast wordt door bacteriën, stof en vocht. Ook je goederen een langere houdbaarheid geven maakt onderdeel uit van een goede verpakking! Verder heeft je verpakking een informerende functie. Via de verpakking communiceer je aan je klant de houdbaarheidsdatum, de ingrediënten van je product of eventuele gebruiksaanwijzingen met betrekking tot het opwarmen van je product.

Ook de marketingwaarde van verpakkingen stijgt! De verpakking is een krachtiger promotiemiddel geworden en een belangrijk onderdeel van de merkbeleving. Door kleur, vorm, materiaal,.. kan je de aandacht trekken van je consument en je onderscheiden van je concurrent. Een aantrekkelijk verpakkingsdesign laat het product nu eenmaal ook aantrekkelijker lijken!

Ook gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk onderdeel. Zeker in een omgeving waarin mensen steeds minder tijd hebben, en steeds vaker op zoek zijn naar gemak. Het gebruik van kant- en klare maaltijden of to-go producten neemt toe. Wanneer de consument een koffie koopt om al wandelend op te drinken, is het belangrijk dat je verpakking dit mogelijk maakt, en dus inspeelt op de behoefte van de consument aan gemak.

De komende weken geven we je een antwoord op de vraag: hoe kan je bereide gerechten efficiënt en voedselveilig verpakken? Welke mogelijkheden zijn er zo al en waar moet je rekening mee houden?

We starten bij het klassiek verpakken en het sealen!
 

KLASSIEK VERPAKKEN

Klassiek verpakken is je voedingswaren bijvoorbeeld verpakken in een gewone pot met deksel. Hier zijn dan verschillende mogelijkheden in qua kleur, materiaal, vorm,..
Bij het verpakken in een pot met deksel, kan je deze verpakking ook voorzien van een garantiesluiting. Dit worden ook wel verzegelbare potjes genoemd. De consument heeft op die manier een extra garantie dat de verpakking niet eerder geopend is. Het deksel kan namelijk alleen van de potjes gehaald worden als de verzegeling verbroken is.

Het voordeel van klassiek verpakken is dat het gaat om een goedkoper alternatief dan het sealen. Bovendien is het eenvoudig inzetbaar. Zo zijn er geen machines voor nodig! Het nadeel is dat je voeding beperkt houdbaar blijft. Er zijn namelijk andere verpakkingsmogelijkheden waarbij je deze houdbaarheid enorm kan verlengen!  


SEALEN

Een andere mogelijkheid is sealen. Sealen is afgeleid van het Engelse ‘to seal’, wat voor afdekken of verzegelen staat. Je gaat je bereide gerechten letterlijk afdekken of verzegelen met behulp van een folie. De verpakking wordt luchtdicht afgesloten en is op die manier voedselveilig.

Door het sealen van verpakkingen is er een snellere verwerking mogelijk bij grote volumes. Verder zijn je verpakkingen lichter in gewicht en vormt het een uitstekende barrière.

De meeste maaltijdschalen om te sealen zijn microgolfoven bestendig. Het is dus ook heel eenvoudig om de maaltijd opnieuw op te warmen.

Bij het sealen van je verpakking heb je de keuze uit verschillende folies. Zo kan je kiezen voor een peelable/afpelbare folie of non peelable/niet-afpelbare folie. Ook een anti-fog of anti-condens laag is mogelijk. Deze laag zorgt ervoor dat er geen waterdamp ontstaat aan de binnenzijde van je verpakking. Op die manier blijft je product steeds mooi zichtbaar voor de klant.

Ben je benieuwd naar wat je zoal nodig hebt om aan de slag te kunnen?
Een sealmachine, folie en schalen/bakjes!

Bij het toepassen van deze methode moet je wel in het achterhoofd houden dat je de bereiding van je gerechten op een andere manier zal moeten toepassen. Zo zal je meer vooraf moeten werken, minder vaak moeten bereiden, om op die manier met grotere volumes aan de slag te gaan!

Wens je meer informatie of heb je vragen? Ons team staat klaar om je te adviseren!
Samen bekijken we je toekomstplannen en gaan we op zoek naar de perfecte uitstraling en beleving van je product.

 

 

Sealen of klassiek verpakken?

Meer nieuws

Nieuws
03 apr 2019

Klinkt MAP voor jou als Chinees in de oren? Heb je wel eens gehoord van gas of vacuüm verpakken, maar heb je geen idee van wat dit precies inhoudt?

Nieuws
28 mrt 2019

WELKE FUNCTIES ZIJN VAN BELANG BIJ HET KIEZEN VAN EEN VERPAKKING?

Nieuws
03 jan 2019

PERSBERICHT Vrijdag 21 december 2018  — Elk huisdier verdient een warm en liefdevol leven.

Nieuws
04 dec 2018

De warmste weken bij ACE 🔥 Every pet deserves a warm and loving life.