Klinkt MAP voor jou als Chinees? Lees hier meer over gas én vacuümverpakken!

Klinkt MAP voor jou als Chinees? Lees hier meer over gas én vacuümverpakken!

Brenda
04/03/2019 - 15:21

Klinkt MAP voor jou als Chinees in de oren? Heb je wel eens gehoord van gas of vacuüm verpakken, maar heb je geen idee van wat dit precies inhoudt? In een paar minuten tijd ben je helemaal mee!

MAP

MAP of Modified Atmosphere Packaging, is het verpakken van voedingswaren onder een gewijzigde gasatmosfeer. Om de bewaartijd te verlengen wordt de aanwezige lucht uit je verpakking gehaald. Deze wordt dan meestal vervangen door een combinatie van stikstof, koolzuurgas en zuurstof. Hierdoor zal het bederf van je voedingswaren langzamer verlopen dan bij het verpakken met gewone lucht. De exacte combinatie van gas is afhankelijk van je te verpakken product.

Deze manier van verpakken vindt zijn toepassing o.a. in: vers vlees/vleeswaren, vis, bereide maaltijden,…
Het verpakken van voedingswaren onder een gewijzigde gasatmosfeer heeft een positief effect op de bewaartijd. Zo heeft rood vlees een bewaartermijn van 2-4 dagen (in lucht), via MAP bedraagt dit 5-8 dagen.

Welke elementen heb je hier voor nodig om aan de slag te kunnen? Eerst en vooral een sealmachine (al dan niet een kleiner tafelmodel), folie, bakjes/schalen en een fles met een gasmengsel.

Wanneer je als slager, traiteur,.. gebruik wil maken van MAP of gasverpakken moet je er rekening mee houden dat je op een andere manier te werk zal moeten gaan. Je zal meer vooraf moeten gaan werken, en ook in grotere volumes moeten gaan werken.

VACUÜM

Het is een feit dat voedsel bederft. Wanneer we de zuurstof van onze voeding kunnen weghouden, zouden we het bederf door bacteriën (deze leven namelijk op zuurstof) en schimmels kunnen tegengaan. Minder snel bederven, betekent ook dat er minder voedsel weggegooid zou worden, wat positief is voor de afvalberg!

Vacuüm verpakken verwijderd de lucht rond het voedsel door dit luchtdicht te verpakken in kunststoffolie. Het is wel niet mogelijk om álle lucht, of alle zuurstof weg te zuigen. Het bedervingsproces kan dus niet helemaal tot stilstand gebracht worden. Zo zijn er ook bacteriën die zonder lucht kunnen overleven, deze kan je niet uitschakelen.

Door de lucht weg te zuigen zal het proces van verval aanzienlijk vertraagd worden. Voedsel bederft nu eenmaal sneller wanneer het in contact komt met lucht. Door zoveel mogelijk lucht weg te zuigen wordt dit proces tegengegaan, wat de houdbaarheid ten goede komt.

Je brengt de bacteriën eigenlijk tot stilstand waardoor het voedsel tot wel 8 keer zo lang vers kan blijven!

Wat je wel in je achterhoofd moet houden bij het toepassen van deze methode is dat de presentatie van je voedingswaren beduidend minder zal zijn. Het gaat uiteindelijk om een presentatie in zakken.

Wens je meer informatie of heb je vragen? Ons team staat klaar om je te adviseren!
Samen bekijken we je toekomstplannen en gaan we op zoek naar de perfecte uitstraling en beleving van je product.

vacuum of gas verpakken - ACE

Meer nieuws

Nieuws
03 apr 2019

Klinkt MAP voor jou als Chinees in de oren? Heb je wel eens gehoord van gas of vacuüm verpakken, maar heb je geen idee van wat dit precies inhoudt?

Nieuws
28 mrt 2019

WELKE FUNCTIES ZIJN VAN BELANG BIJ HET KIEZEN VAN EEN VERPAKKING?

Nieuws
03 jan 2019

PERSBERICHT Vrijdag 21 december 2018  — Elk huisdier verdient een warm en liefdevol leven.

Nieuws
04 dec 2018

De warmste weken bij ACE 🔥 Every pet deserves a warm and loving life.